Ersän kielen päivä 2020

-Juri Lisovski.

Hyvää ersän kielen päivää!

Tänä vuonna tunnelma on hieman toisenlainen, kuin mihin ihmiset ovat tottuneet. Maailmanlaajuinen karanteeni vaikuttaa jokaisen elämään ja jotkut joutuvat viettämään paljon aikaa sisätiloissa. Ei tämä niin paha tilanne ole, kuin mitä ensin ajattelisi. Neljän seinän sisällä on paljon aikaa pohtia elämänvalintoja ja seuraavia suuntia elämässään. Niin myös tämän sivun suhteen.

Karanteenissa ollessa on kehittynyt selkeämpi kuva myös siitä, minkälainen maailma ympärillämme on. Paljon puhutaan uutisissa siitä, että me olemme toisistamme riippuvaisia, mikä näkyy maailmankaupassa ja nykyisten liikkumisrajoitusten vaikutuksissa kaikkialla. Kaikesta uutisissa tulevasta melusta huolimatta itse kiinnittäisin sen sijaan huomiota siihen, kuka tästä tilanteesta hyötyy ja miksi valtiot ovat tehneet niitä valintoja, joita ovat. Kyseessä ei ole siis väittämä, että tiedän oikeastaan mitään taloudesta. Kirjoittamani olkoon siis vain havainnointia ja pohdiskelua nähtävän todisteen pohjalta.

Viimesen kirjoittamiskauden jälkeen on maailmankuva ehtinyt muuttua, tavoitteet saada toisia painotuksia ja jotkin asiat ovat vain jääneet. Nyt on uutena kiinnostuksen kohteena parin vuoden aikana kehittynyt länsimaisen yhteiskunnan rakenteen selvittäminen. Huomaan, että maailmamme on muodostumassa yhdenmukaisemmaksi vuosi vuodelta. Jäljet johtavat Yhdysvaltoihin, kuten moni muukin huomannee. Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus ja tarina on monimutkaisempi. Tarina on siitäkin olennainen, että mitä enemmän oppii voimasta Yhdysvaltain takana, sitä enemmän muuttuu käsitys nykyisestä maailmasta. Aihe on laaja ja se vaatii monen kirjoituksen kääntämisen uralilaisille kielille. En väitä, että minulla olisi aiheesta kaikenkattavaa mutta samalla lyhyttä ja ytimekästä vastausta, mutta etsin aiheesta kirjallisuutta. Taidan aloittaa myös jonkin kirjoitusten sarjan aiheesta. Lisää on tulossa jatkossa.

Ihmisten maailman taustalla vaikuttavien voimien paljastuminen on antanut uutta innostusta alkaa tutkia uralilaisen mielenmaiseman omalaatuisuutta ja erilaisuutta. Tämä on jo vanhastaan ollut Worylan taustalla vaikuttava ajatus, mutta tämä hukkui tiedon tulvaan. Yhteiskunnallisen kokonaiskuvan muututtua selvemmäksi on löytynyt myös rohkeutta pohtia oikeasti omaperäisiä ajatuksia siitä, mitä tarkoittaa henkinen itsenäisyys uralilaisilla kansoilla, mihin kaikkeen vaikuttaa henkinen itsenäistyminen. Tästäkin on pohdintaa tulossa lisää.

Lyhyesti sanottuna, vuosi 2020 on antanut uudet eväät, joilla lähteä tutkimaan maailmankaikkeutta ja sen salaisuuksia. Nyt on kaikesta huolimatta mielenkiintoinen aika olla olemassa.

Olkaa terveitä ja voikaa hyvin!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s