Woryla

Woryla on monikielinen ympäristö uralilaisia kieliä puhuville ihmisille. Sivun kirjoitukset ovat tällä hetkellä suomeksi, viroksi ja ersäksi. Kirjoitusten aiheet käsittelevät uralilaisuutta, mitä uralilaisuus merkitsee ja miten uralilaisuus ilmenee nykyaikana. Sivun ensimmäisessa kirjoituksessa kuvastuu Worylan tarkoitus.

Worylan kirjoituksia kuvitetaan syktyvkarilaisen etnofuturistin ja taiteilijan Juri Lisovskin teoksilla. Teoksia käytetään hänen luvallaan. Lisovskista on tietoa täällä (venäjäksi).

Lisovskin töitä on nähtävillä täällä sekä täällä.

Worylan yhteystiedot: woryla@protonmail.com

 

Nimi Woryla

Woryla on sanaleikki, joka liittyy Ural-vuoristoon. Nimi Ural on levinnyt maailmalle venäjän kielen kautta. Yksi teoria on, että venäjänkielinen nimi on mansin kielestä ur ala. Sanan ur merkitys on ’vuori’ ja sanan ala ’ylä-’. Nimi tarkoittaisi siis vapaasti käännettynä ’ylävuoria’.

Me emme tiedä, millä nimellä kantauralia puhuneet ihmiset kutsuivat vuoristoa. Muita uralilaisia nimiä ovat esimerkiksi komin kielen Iz tai mansin kielen Ner, molempien merkityksenä ’Kivi’. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ajatusleikkinä on kuitenkin, että jos mansinkielinen nimi ur ala olisi ollut kantauralissa, olisi se ollut varmaankin muodossa wor-yla. Jos sana olisi kehittynyt tytärkieliin, olisi se ehkä suomeksi Vuorela, viroksi Voorela tai ersäksi Varol. Taipukoon sana kuitenkin miten tahansa kunkin lukijan suussa, sillä kyseessähän on loppujen lopuksi luova kielenkäyttö.

Advertisement