Kymmenes hiisien kuvakilpailu lokakuun loppuun asti!

31.10. päättyy Hiisien kuvakilpailu 2017, johon toivotaan kuvia hiisistä sekä muista luonnontilaisista pyhistä paikoista. Kilpailun tavoitteena on kunnioittaa alkuperäisten pyhien paikkojen kulttuuri- ja luonnonperintöä, tallentaa niiden nykytila sekä ohjata ihmisiä vierailemaan pyhillä paikoilla sekä suojelemaan niitä.

Tänä vuonna kymmenettä kertaa järjestettävän kansainvälisen kilpailun teemana ovat luonnontilaiset (rakentamattomat) pyhät paikat: hiidet ja pyhät mäet, vesistöt, puut, kivet ja muut luonnonpaikat, joissa jo meidän esivanhempamme kävivät palvomassa, parantamassa, anteja jättämässä, neuvottelemassa, ennustamassa ja muita toimituksia tekemässä.

Kilpailun pääpalkinto on 1000 euroa. Kilpailussa kiinnitetään huomiota erityisesti uralilaisiin pyhiin paikkoihin, joiden luokassa (suomalais-ugrilaiset pyhät paikat) parhaimman kuvan palkinto on 300 euroa. Erikseen pyhiä paikkoja tallentamaan rohkaistaan 16-vuotiaita ja nuorempia nuoria ja lapsia, joiden luokassa parhaimman kuvan palkinto on 200 euroa. Lisäksi jaetaan erikoispalkintoja seuraavissa aiheissa: hiisi, pyhä puu, kivi, vesistö, annit, hiiden tuska, perinne ynnä muuta. Rahallisten palkintojen lisäksi voittajille on luvassa tapahtumien ja koulutusten vapaapääsyjä, turismitilojen ja savusaunojen vierailuja, kirjallisuutta ynnä muuta.

Palvomiseksi, antien tuomiseksi, parantamiseksi sekä muiksi toimituksiksi tarkoitetuilla perinteisillä pyhillä paikoilla on olennainen osa viron ja muiden uralilaisten kansojen maastossa ja kulttuurissa. Pyhiin paikkoihin liittyvä henkinen perinne on samanlainen sukukansojen keskuudessa ja muodostaa meidän yhteisessä identiteetissä kielen lisäksi perustavanlaisen pylvään. Samalla se yhdistää meitä myös maailman muihin luontoa kunnioittaviin alkuperäiskansoihin. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) mukaan ovat pyhät paikat ihmiskunnan vanhimpia luonnonsuojelualueita.

Kansainvälistä pyhien paikkojen kuvakilpailua järjestävät Tarton Yliopiston luonnollisten pyhien paikkojen keskus, Hiite Maja SA sekä Taarauskoisten ja Maauskoisten Maavallan Kota. Kilpailua tukevat muiden muassa Viron kirjallisuusmuseon kansanperinnearkisto, Viron kansallismuseo, Vöron instituutti, Mulgin kulttuurin instituutti, Viron kansanperinneneuvosto, Viron perinnemusiikin keskus sekä monet muut tahot.

Kirjoitus pohjautuu Hiite Maja SA:n lehdistötiedotteeseen. Kuvakilpailun sivut (viroksi).

Vuoden 2016 hiisien kuvakilpailun palkitut kuvat (viroksi).

Vuosien 2008-2016 kuvakilpailut (viroksi).

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s