Hiisien kuvakilpailun 2017 voittajat valittu.

Kansainvälisen Hiisien kuvakilpailun voitti harvinainen kuva Saarenmaalla sijaitsevasta Kaalin Pyhäjärvestä. Margus Vilisoon tallentamassa lennokkikuvassa “Taivaallinen syvänne jääkalvon alla” kimaltelee talvisessa meteoriittikraaterissa tavattoman sininen järvensilmä. Voimakas kuva viestittää hyvin perinteisten pyhien paikkojen salaperäistä kauneutta ja väkeä, Hiite Maja-säätiö tiedotti.

Valokuvaajana työskentelevän tekijän mukaan hän onnistui osumaan hetkeen, jolloin muuten vihreä järvi oli muuttunut tuoreen jääkannen alla sinertäväksi. Lennokilta avautunut näkymä veti sanattomaksi. “Oli sanoinkuvaamaton ja onnellinen tunne. Siinä oli kaikkea. Ne, jotka ottavat kuvia ja seuraavat luontoa, tietävät, että siihen tarvitaan onnea ja oikeata hetkeä – tämä hetki menee ohi nopeasti, joskus erittäin nopeasti”, sanoi Margus Vilisoo.

Kuvakilpailun pääpalkinnon voittaneelle kuvalle tallennettu Kaalin Pyhäjärvi on tänäpäivänäkin luonnonsuojelun alaisena. Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan putosi Kaali meteoriiti maahan vähintään 3600 vuotta sitten ja muodosti halkaisijaltaan 110 m ja syvyydeltään vähintään 20 m kokoisen kraaterin. Tapaus jätti jälkensä myös ympäröivien kansojen kulttuuriin. Palavan taivaankiven eli auringon putoamisesta kertovia vanhoja lauluja on taltioitu sekä Virossa että naapurimaissa. 1200-luvun alussa valmistunut ja Viron alueita käsittelevä Liivinmaan Henrikin kronikka kertoo, että saarenmaalaisten suuri jumala Tharapita syntyi Vironmaalla metsänpeittämällä pyhällä mäellä ja lensi sieltä Saarenmaalle. Lennart Meri arvelee, että tämä perinne kertoo meteoriitista, joka lensi Vironmaalla sijaitsevan Ebaveren hiidenmäen yli ja putosi maahan Saarenmaan Kaalissa.

Kuvakilpailun sukukansojen palkinnon voitti folkloristin ja kansanlaulajan Nikolai Anisimovin kuva “Eru karon”, jolla kuvataan udmurttinuorten mieheksikasvamisen tapaa. Kuva on otettu vuonna 2017 Venäjällä Tatarstanissa, Agrõzkin piirin Varkled-Bodjan kylän hiiden luona.

Kuvakilpailun nuorten palkinnon voitti Tallinnan Rahumäen peruskoulun 4. luokan oppilas, 10-vuotiaan Moon-Lee Pajulan kuva “Hiisilehmuksen luona Ilumäellä”.

Ensimmäiset kolma palkintoa voittivat vastaavasti 1000, 300 ja 200 euroa. Lisäksi palkintoina jaetaan tapahtumien, koulutusten ja turismitilojen vierailuja, kirjallisuutta yms. Yhteensä palkittiin 19 valokuvaa, joihin voi tutustua täällä.

Tänä vuonna 10. kertaa järjestettyyn kuvakilpailuun osallistui 123 ihmistä iältään 9-67 vuotta. 540:een otokseen on tallennettu pyhiä paikkoja Viron lisäksi 7:stä valtiosta: Suomesta, Venäjältä, Valko-Venäjältä, Georgiasta, Espanjasta, Kyprokselta ja Australiasta. Kuvissa näkyy myös 13:n uralilaisen kansan pyhiä paikkoja. Voittajakuvat valitsi kolmejäseninen raati: luontovalokuvaaja Arne Ader, taiteilija Epp Margna ja Helen Arusoo. Voittajien juhlallinen palkitseminen on 2.12.2017 kello 13 Viron kansallismuseon Jakob Hurdan salissa. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Kaikki kuvakilpailuun  lähetetyt kuvat voi nähdä täällä (viroksi).

Kirjoitus pohjautuu Maavallan Kodan sivuilla julkaistuun uutiseen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s